Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka ponczowe"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
<strong>Do nasączenia:</strong>
250 ml wody, 10 dag cukru, 25 ml rumu (w wersji dla dzieci zrezygnuj z niego).
<strong>:</strong>
Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj utarte z cukrem i jajkami drożdże, wymieszaj. Następnie dolej ciepłe mleko, przestudzone masło oraz sól. Mikserem ucieraj wszystko na jednolitą masę.
Odpowiednie ciasto powinno być rzadkie i trochę lejące. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto szybko rośnie, dlatego miska musi być duża.
W rondlu zagotuj wodę z cukrem do nasączenia. Gotuj ją na wolnym ogniu kilka minut, mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, a gdy nieco przestygnie – dolej rum i odstaw.
Foremki do ciastek ponczowych (mogą to być foremki na babeczki lub muffinki) napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25-30 min na jasnozłoty kolor w piekarniku, w temp. 200° C. Gdy ciastka ostygną, przełóż je do głębokiego naczynia. Polewaj syropem kilka razy, aż dobrze nasiąkną.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Bitą śmietaną i wisienką udekoruj każde ciastko. Przechowuj je w lodówce.
<strong>: 100 minut Porcja (10 dag): 395 kilokalorii</strong>
Ciastka ponczowe można na- sączyć słodką, mocną herbatą.Źródło: Świat i Ludzie