Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto „Czarny Las”"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3821
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 739
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3821
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 739
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę zmiksuj z czekoladą na gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj po żółtku i łyżce cukru.
Następnie stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do ciasta dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160° C. Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na 2 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku, wystudź. Do rondelka wlej kompot, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzej ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Dodaj 50 dag wiśni, delikatnie wymieszaj, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Do 3 ubitej śmietanki dodaj pozostałe wiśnie, delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat ciasta nasącz połową soku wiśniowego i posmaruj śmietaną z wiśniami. Przykryj drugim blatem, nasącz sokiem, wierzch posmaruj pozostałą śmietaną. Udekoruj masą wiśniową, wstaw do lodówki.
<strong>: 90 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie