Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto „Czarny Las”"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę zmiksuj z czekoladą na gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj po żółtku i łyżce cukru.
Następnie stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do ciasta dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160° C. Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na 2 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku, wystudź. Do rondelka wlej kompot, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzej ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Dodaj 50 dag wiśni, delikatnie wymieszaj, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Do 3 ubitej śmietanki dodaj pozostałe wiśnie, delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat ciasta nasącz połową soku wiśniowego i posmaruj śmietaną z wiśniami. Przykryj drugim blatem, nasącz sokiem, wierzch posmaruj pozostałą śmietaną. Udekoruj masą wiśniową, wstaw do lodówki.
<strong>: 90 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie