Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto „Czarny Las”"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę zmiksuj z czekoladą na gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj po żółtku i łyżce cukru.
Następnie stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do ciasta dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160° C. Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na 2 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku, wystudź. Do rondelka wlej kompot, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzej ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Dodaj 50 dag wiśni, delikatnie wymieszaj, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Do 3 ubitej śmietanki dodaj pozostałe wiśnie, delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat ciasta nasącz połową soku wiśniowego i posmaruj śmietaną z wiśniami. Przykryj drugim blatem, nasącz sokiem, wierzch posmaruj pozostałą śmietaną. Udekoruj masą wiśniową, wstaw do lodówki.
<strong>: 90 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie