Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto „Czarny Las”"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 920
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15273
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1879
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 920
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15273
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1879
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę zmiksuj z czekoladą na gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj po żółtku i łyżce cukru.
Następnie stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do ciasta dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160° C. Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na 2 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku, wystudź. Do rondelka wlej kompot, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzej ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Dodaj 50 dag wiśni, delikatnie wymieszaj, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Do 3 ubitej śmietanki dodaj pozostałe wiśnie, delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat ciasta nasącz połową soku wiśniowego i posmaruj śmietaną z wiśniami. Przykryj drugim blatem, nasącz sokiem, wierzch posmaruj pozostałą śmietaną. Udekoruj masą wiśniową, wstaw do lodówki.
<strong>: 90 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie