Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowo-mandarynkowe"
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1065
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38509
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1289
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1065
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38509
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1289
Składniki
<strong>Sos waniliowy:</strong>
350 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
żółtka
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżki cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
Przesianą mąkę wymieszaj z sodą i kakao. Miękką margarynę włóż do miski, dodaj miód oraz cukier i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj suche na zmianę z całymi jajkami, nie przestając miksować.
Na koniec dodaj skórkę otartą z mandarynek oraz sok. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w temperaturze 170° C.
Przygotuj sos. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudki. 3. Wystudzone ciasto udekoruj mandarynkami i podawaj z ciepłym sosem waniliowym.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 280 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie