Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowo-mandarynkowe"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1527
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1282
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1367
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1166
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1527
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1282
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1367
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1166
Składniki
<strong>Sos waniliowy:</strong>
350 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
żółtka
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżki cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
Przesianą mąkę wymieszaj z sodą i kakao. Miękką margarynę włóż do miski, dodaj miód oraz cukier i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj suche na zmianę z całymi jajkami, nie przestając miksować.
Na koniec dodaj skórkę otartą z mandarynek oraz sok. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w temperaturze 170° C.
Przygotuj sos. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudki. 3. Wystudzone ciasto udekoruj mandarynkami i podawaj z ciepłym sosem waniliowym.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 280 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie