Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowo-mandarynkowe"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1150
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2062
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 491
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1150
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2062
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 491
Składniki
<strong>Sos waniliowy:</strong>
350 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
żółtka
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżki cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
Przesianą mąkę wymieszaj z sodą i kakao. Miękką margarynę włóż do miski, dodaj miód oraz cukier i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj suche na zmianę z całymi jajkami, nie przestając miksować.
Na koniec dodaj skórkę otartą z mandarynek oraz sok. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w temperaturze 170° C.
Przygotuj sos. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudki. 3. Wystudzone ciasto udekoruj mandarynkami i podawaj z ciepłym sosem waniliowym.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 280 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie