Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z wiśniami"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424807
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10647
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336935
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424807
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10647
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336935
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4745
Składniki
ok. 80 min • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji
Do przesianej mąki dodaję drożdże rozpuszczone w ciepłym ostudzonym mleku. Lekko zarabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Do drożdży dodaję rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, wbijam jajka ubite z cukrem, wsypuję cukier waniliowy.
Ciasto zarabiam, aż zacznie odstawać od naczynia i dłoni, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia.
Przygotowuję kruszonkę: zagniatam mąkę, miękką margarynę, cukier (w proporcji 2:1:1). Rozcieram, w razie potrzeby dosypując mąki.
Blachę smaruję tłuszczem, obsypuję bułką. Wyrośnięte ciasto wykładam na foremkę, wygładzam.
Posypuję kruszonką, na niej układam wydrylowane wiśnie.
Piekę 45 minut w temperaturze 180°C. Posypuję cukrem pudrem.
Monika Gorowa ze Świebodzina.Źródło: Kobieta i życie