Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z wiśniami"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 57
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 95
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 101
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3964
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 114
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 982
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 57
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 95
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 101
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3964
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 114
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 982
Składniki
ok. 80 min • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji
Do przesianej mąki dodaję drożdże rozpuszczone w ciepłym ostudzonym mleku. Lekko zarabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Do drożdży dodaję rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, wbijam jajka ubite z cukrem, wsypuję cukier waniliowy.
Ciasto zarabiam, aż zacznie odstawać od naczynia i dłoni, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia.
Przygotowuję kruszonkę: zagniatam mąkę, miękką margarynę, cukier (w proporcji 2:1:1). Rozcieram, w razie potrzeby dosypując mąki.
Blachę smaruję tłuszczem, obsypuję bułką. Wyrośnięte ciasto wykładam na foremkę, wygładzam.
Posypuję kruszonką, na niej układam wydrylowane wiśnie.
Piekę 45 minut w temperaturze 180°C. Posypuję cukrem pudrem.
Monika Gorowa ze Świebodzina.Źródło: Kobieta i życie