Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z wiśniami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 892
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 892
Składniki
ok. 80 min • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji
Do przesianej mąki dodaję drożdże rozpuszczone w ciepłym ostudzonym mleku. Lekko zarabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Do drożdży dodaję rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, wbijam jajka ubite z cukrem, wsypuję cukier waniliowy.
Ciasto zarabiam, aż zacznie odstawać od naczynia i dłoni, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia.
Przygotowuję kruszonkę: zagniatam mąkę, miękką margarynę, cukier (w proporcji 2:1:1). Rozcieram, w razie potrzeby dosypując mąki.
Blachę smaruję tłuszczem, obsypuję bułką. Wyrośnięte ciasto wykładam na foremkę, wygładzam.
Posypuję kruszonką, na niej układam wydrylowane wiśnie.
Piekę 45 minut w temperaturze 180°C. Posypuję cukrem pudrem.
Monika Gorowa ze Świebodzina.Źródło: Kobieta i życie