Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Józefina to dość pracochłonny, ale efektowny i bardzo smakowity deser. Warto jednak poświęcić nieco czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt końcowy doskonale rekompensuje cały wysiłek.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4712
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4712
Składniki
Przygotuj blaty ciasta. Roztop masło w rondelku. Dodaj do niego cukier puder i miód. Mieszaj, cały czas podgrzewając – do połączenia składników. Do dużej miski przesiej mąkę i sodę. Wbij w całości jajka i dodaj lekko przestudzoną zawartość rondelka. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 5 części. Owiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 28 cm. Po kolei rozwałkowuj każdą porcję ciasta na cienki placek i wykładaj nim dno tortownicy. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 7-10 minut. Wypiecz w ten sposób wszystkie blaty.
Przygotuj krem do ciasta. Zagotuj 500 ml mleka z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozpuść proszek na budyń. Wlej budyń do gotującego się mleka. Energicznie wymieszaj (by nie powstały grudki) i gotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw budyń do wystudzenia.
Utrzyj żółtka z 2 łyżkami cukru. W osobnym naczyniu zmiksuj masło na pianę i połącz z przestudzonym budyniem. Uzyskaną masę zmiksuj z żółtkami. Przełóż kremem blaty ciasta. Wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekoruj czekoladą.