Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty placek owocowy, ucierany na oleju. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1196
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 147
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 465
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1196
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 147
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 465
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.
Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy do ciasta wiórki kokosowe. Łączymy składniki mikserem.
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.
Ciasto kokosowe, ucierane ze śliwkami gotowe!