Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto makowe z mandarynkami"
Pychota. Polecam.
Odsłon: 537
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14468
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1419
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 327
Pychota. Polecam.
Odsłon: 537
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14468
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1419
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 327
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka ubij z cukrem waniliowym, białka z kryształem. Połącz obie masy, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mak. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem i posyp tartymi orzechami. Piecz je w temperaturze 180o C przez 15 minut.
Poczekaj aż wystygnie, oderwij papier i przekrój poziomo na trzy części. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i cały czas mieszając, schłódź go. Następnie ubijaj krem mikserem, dodając pokrojone na kawałki masło.
Spód ciasta posmaruj połową dżemu i kremem (trochę odłóż do dekoracji). Przykryj drugim płatem i wyłóż resztę dżemu. Mandarynki pokrój i ułóż je na wierzchu ciasta (kilka zostaw).
Z folii uformuj wokół ciasta mankiet. Przygotuj galaretkę. Tężejącą zalej mandarynki, wstaw do lodówki. Po godzinie połóż na cieście trzeci płat ciasta, stroną z orzechami w górę. Schłódź.
Zdejmuj folię i pokrój ciasto. Udekoruj kremem i mandarynkami. Czas przygotowania: 80 min. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja ok. 326 kcal.
Zamiast maku do ciasta (przed pieczeniem) możesz dodać drobniutko pokrojone migdały lub orzechy laskowe.Źródło: Na żywo