Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto motyl z owocami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9515
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9515
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Składniki
Przepis przysłała Krystyna Kaczmarek z Grodziska Wlkp.
Biszkopt: białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, połącz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Krem: masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawaj serek waniliowy, mieszając na puszystą masę.
Biszkopt nasącz obficie herbatą. Przekrój na dwa półkola, ułóż półokrągłymi bokami do siebie, robiąc „skrzydła motyla”.
Połówki przekrój na dwa placki. Spody posmaruj kremem, przykryj plackami. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Czułki motyla zrób z rurek waflowych. Udekoruj owocami (np. plasterkami kiwi, brzoskwiń, truskawkami). Boki obłóż małymi bezami.
Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 15, cena za porcję: 2 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie