Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto pieguskowe z morelami"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13332
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5819
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7477
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13332
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5819
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7477
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Morele osączyć z syropu. Masło utrzeć z solą oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać przygotowane ciasto.
Na spodzie z ciasta rozłożyć połówki moreli, lekko je wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na cieście ułożyć małe kopczyki żurawinowej konfitury. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco