Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto pieguskowe z morelami"
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45726
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23174
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45726
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23174
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Morele osączyć z syropu. Masło utrzeć z solą oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać przygotowane ciasto.
Na spodzie z ciasta rozłożyć połówki moreli, lekko je wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na cieście ułożyć małe kopczyki żurawinowej konfitury. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco