Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto twarogowe z jabłkami"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4352
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11808
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13885
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4352
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11808
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13885
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, jajko, pokrojone w kawałki masło. Ugnieć ciasto i odłóż w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, wyłóż na blachę. Wymieszaj twaróg z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z połowy cytryny. Krem rozsmaruj na cieście.
Oczyść jabłka, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Pokrop je sokiem z połowy cytryny i rozłóż równomiernie na kremie twarogowym.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut. Pod koniec można udekorować listkami melisy.
Zamiast jabłek możesz do ciasta użyć gruszek. Wtedy wybierz gruszki zwarte, niezbyt miękkie i nie tak bardzo soczyste, żeby nie rozpadły się w cieście.Źródło: Na żywo