Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto twarogowe z jabłkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 7530
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1108
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 404
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 7530
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1108
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 404
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, jajko, pokrojone w kawałki masło. Ugnieć ciasto i odłóż w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, wyłóż na blachę. Wymieszaj twaróg z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z połowy cytryny. Krem rozsmaruj na cieście.
Oczyść jabłka, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Pokrop je sokiem z połowy cytryny i rozłóż równomiernie na kremie twarogowym.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut. Pod koniec można udekorować listkami melisy.
Zamiast jabłek możesz do ciasta użyć gruszek. Wtedy wybierz gruszki zwarte, niezbyt miękkie i nie tak bardzo soczyste, żeby nie rozpadły się w cieście.Źródło: Na żywo