Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z bezą i porzeczkami"
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 703
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 131
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 703
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 131
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i włóż do lodówki, żeby odpoczęło.
Porzeczki oczyść, opłucz. Biszkopty włóż do torebki foliowej i rozkrusz za pomocą wałka. Wymieszaj z porzeczkami.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na okrągły placek. Następnie wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 26 cm).
Wyłóż na ciasto porzeczki tak, aby tworzyły jedną warstwę. Wstaw tortownicę do piekarnika. Podpiecz ciasto w temperaturze 190° C przez ok. 25 minut.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier puder, a później mielone orzechy.
Przełóż całość na masę porzeczkową na cieście i rozprowadź równomiernie szeroką łopatką lub łyżką.
Wstaw ciasto do piekarnika na kolejnych 15 minut. Wyjmij i wystudź w formie. Przed podaniem pokrój na porcje i posyp cukrem pudrem. Każdy kawałek udekoruj gałązką porzeczki.
Czas przygotowania: 60 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 315 kcalŹródło: Na żywo