Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z dynią i cynamonem"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 506
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2573
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 506
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2662
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2573
Składniki
Z zimnego masła, cukru pudru i 15 dag mąki szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim blachę i podpiec w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor.
W tym samym czasie ugotować umytą dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Gdy nieco przestygnie obrać ją i pokroić w drobną kostkę.
Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 minut, ostudzić.
Podpieczony spód z posmarować marmoladą pomarańczową i położyć na nią ciasto dyniowe. Delikatnie docisnąć, aby warstwy dobrze się skleiły.
<strong>Superrada</strong>
Wierzch ciasta można posmarować również cienką warstwą marmolady (również pomarańczowej, dodając do niej nieco imbiru) i posypać uprażonymi lekko płatkami migdałów.Źródło: Twoje Imperium