Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z jeżynami - bez pieczenia"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3815
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414599
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3815
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414599
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2350
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki. Dodaj do niej masło i stop razem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wafle pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z czekoladą i masłem. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj 2 łyżki przygotowanej masy. Resztę wyłóż na spód blachy, rozsmaruj. Wstaw do lodówki.
Limonkę sparz, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok. Jeżyny przebierz, opłucz, osącz. 1/3 owoców zmiksuj na gładko z czubatą łyżką cukru.
Maślankę wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym, serkiem oraz sokiem i skórką z limonki. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z masą serową.
Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z musem jeżynowym. Wylej na przygotowany spód. Sernik schładzaj 5 godzin. Masę waflową zastudzoną na folii połam na kawałeczki.
Rozłóż je na wierzchu sernika. Ciasto posyp pozostałymi jeżynami. Przed podaniem udekoruj plasterkami limonki i listkami melisy.Źródło: Tina