Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kaszą manną i owocową galaretką"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1292
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13738
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1292
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13738
Składniki
30 min • Porcja 235 kcal • Koszt porcji 4 zł • Przepis na 8 porcji.
Galaretki truskawkowe przyrządzam według opisu na opakowaniu. Ale w lecie daję do nich trochę mniej wody niż zaleca producent, wtedy mam pewność, że się nie rozpłyną.
Prostokątną blaszkę do pieczenia wykładam folią spożywczą (żeby ciasto nie przeciekało) i układam na niej, ciasno, jeden obok drugiego, kakaowe herbatniki.
Mleko wlewam do rondelka, dodaję do niego cukier oraz masło i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kaszę manną. Chwilę razem gotuję. Jeszcze ciepłą masę wylewam na herbatniki, wyrównuję. Lekko studzę, a następnie delikatnie wciskam w masę z kaszy opłukane, osączone truskawki.
Zalewam owoce tężejącą galaretką. Mocno schładzam ciasto w lodówce.
Kasza manna jest w tym cieście prawie niewyczuwalna, dlatego można je śmiało podać nawet grymaszącym dzieciom.Źródło: Kobieta i życie