Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kaszą manną i owocową galaretką"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25138
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25138
Składniki
30 min • Porcja 235 kcal • Koszt porcji 4 zł • Przepis na 8 porcji.
Galaretki truskawkowe przyrządzam według opisu na opakowaniu. Ale w lecie daję do nich trochę mniej wody niż zaleca producent, wtedy mam pewność, że się nie rozpłyną.
Prostokątną blaszkę do pieczenia wykładam folią spożywczą (żeby ciasto nie przeciekało) i układam na niej, ciasno, jeden obok drugiego, kakaowe herbatniki.
Mleko wlewam do rondelka, dodaję do niego cukier oraz masło i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kaszę manną. Chwilę razem gotuję. Jeszcze ciepłą masę wylewam na herbatniki, wyrównuję. Lekko studzę, a następnie delikatnie wciskam w masę z kaszy opłukane, osączone truskawki.
Zalewam owoce tężejącą galaretką. Mocno schładzam ciasto w lodówce.
Kasza manna jest w tym cieście prawie niewyczuwalna, dlatego można je śmiało podać nawet grymaszącym dzieciom.Źródło: Kobieta i życie