Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kefirem i brzoskwiniami"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1435
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1358
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 259
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1435
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1358
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 259
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Ugnieć gładkie ciasto, owiń je folią i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.
Brzoskwinie opłucz, usuń z nich pestki i pokrój na kawałki. Twaróg wymieszaj z kefirem, skórką z cytryny, żółtkami i połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę, którą potem razem z mąką wmieszaj do masy.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm i wyłóż nim dno mniejszej brytfanny, formując krawędź o wysokości 3 cm.
Rozłóż na cieście kawałki brzoskwini i zalej je kremem kefirowym. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 160° C przez 45 minut. Ciasto schłódź w formie. Przed podaniem udekoruj pistacjami lub listkami melisy.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 230 kcal.Źródło: Na żywo