Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z mandarynkami"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1409
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5923
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8869
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18693
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1409
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5923
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8869
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18693
Składniki
Dwie mandarynki wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz ze skórki i podziel na cząstki.
Przesianą mąkę wymieszaj wraz z sodą oczyszczoną. Do dużej miski wlej olej, dodaj cukier, jajko, sok oraz skórkę z mandarynki i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jogurt i miksuj całość jeszcze chwilę. Na koniec, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj mąkę.
Blachę wysmaruj masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj łyżką. Na wierzchu równomiernie rozłóż cząsteczki mandarynek, lekko wciskając je w ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 160° C i piecz ciasto około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce. Wystudzone ciasto oprósz obficie cukrem pudrem.
Rada: Wierzch ciasta możesz również polać samodzielnie przygotowanym lukrem mandarynkowym. Do 3-4 łyżek soku wyciśniętego z mandarynek dodaj 12 dag cukru pudru i całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 25 minut. Porcja: 290 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie