Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z porzeczkową galaretką i truskawkami"
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbij jajka, a kiedy wszystkie połączą się z masą maślaną, wsyp oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 20 minut.
W tym czasie truskawki oczyść, umyj, osusz, potnij na duże kawałki. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie wymieszaj z sokiem porzeczkowym.
Na wystudzonym cieście rozłóż owoce. Zalej je tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
Przełóż ją do szprycy i wyciśnij ozdobne rozetki na stężałe ciasto. Placek udekoruj np. krokantem i melisą.Źródło: Naj