Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z truskawkami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1250
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 181
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 479
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1250
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 181
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 479
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
Miękkie masło ucieraj z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami aż powstanie krem. Ubite na sztywno białka delikatnie wymieszaj z powstałym kremem. Pod koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 100 ml mleka i wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i pozostałe mleko. Brytfannę (25 x35 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wypełniaj ją na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do kakaowego ciasta wkładaj połówki truskawek. Piecz w temp. 160° C około 45 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Studź go, stale mieszając, a następnie utrzyj z masłem. Do powstałego kremu dodaj zmiksowane na mus truskawki i wymieszaj. Wierzch ciasta posmaruj kremem i wstaw do lodówki.
Na dobrze zastygniętym kremie rozsmaruj najpierw białą polewę i pozwól jej zaschnąć, a następnie ciemną polewę. Udekoruj połówkami truskawek.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 338 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie