Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118259
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8448
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3120
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1561
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118259
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8448
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3120
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1561
Składniki
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i zimne masło, które szybko siekamy nożem. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy 4 żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2,5 godziny. Tortownice o średnicy 24 smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni
Wiśnie drylujemy. Dodajemy do nich cukier olejek oraz przesiewamy proszek budyniowy wszystko razem mieszamy. Wkładamy na podpieczny spód.
Ubijamy pianę z białek i wkładamy na wiśnie.
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.