Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowa rolada z mandarynkami"
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 12
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 875
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 160
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 12
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 875
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 160
Składniki
Z białek i szczypty soli ubij pianę. Czekoladę rozpuść z masłem. Dodaj żółtka i cukier waniliowy. Wymieszaj i połącz z pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180o C ok. 20 minut. Obracając, wyjmij na papier. Poczekaj, aby ciasto wystygło.
Śmietankę ubij. Twaróg osłodź cukrem pudrem i dodaj połowę ubitej śmietany. Żelatynę wymieszaj w wodzie i rozgrzej ją niemal do wrzenia. Gorącą wlej do kremu twarogowego.
Krem wymieszaj i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu połóż kawałki mandarynek. Całość zwiń w roladę i mocno owiń folią aluminiową. Włóż do lodówki do stężenia.
Przed podaniem roladę posyp kakao. Zrób kleks z bitej śmietany, połóż mandarynki.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 2, 50 zł Kalorie: porcja 250 kcal
Jako dekorację, zamiast mandarynek, na kopczyku bitej śmietany możesz położyć np. połówki świeżych truskawek albo winogrona.Źródło: Na żywo