Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe ciastka przekładane"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1507
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1720
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 65
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1507
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1720
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 65
Składniki
<strong>Na masę:</strong>
tabliczka (10 dag) białej czekolady, 6-8 łyżek cukru pudru, 1/2 kostki masła (10 dag), 3 łyżki marcepanu.
<strong>Do dekoracji:</strong>
kakao rozpuszczalne przesiane przez sito, polewa czekoladowa.
Ciemną oraz białą czekoladę rozpuść w osobnych rondelkach w gorącej kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej, dodaj masło, cukier, żółtko oraz likier (lub aromat) migdałowy, a także płynną ciemną czekoladę. Wszystkie szybko zagnieć na gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.
Przygotuj masę i polewę. Masło utrzyj z cukrem, dodaj marcepan, roztopioną i ostudzoną białą czekoladę. Wymieszaj na gładki krem. Polewę podgrzej.
Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek (ok. 1/2 cm). Foremką wycinaj ciastka i układaj je na blasze. Piecz w 180° C ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż ciastka ostygną. Wtedy połowę z nich polej polewą.
Ciastko bez polewy smaruj białym kremem, przykryj ciastkiem z polewą, wierzch posyp przetartym przez sitko rozpuszczalnym kakao i odłóż, aż polewa zupełnie zastygnie.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 380 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie