Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dakłas, w trochę innej odsłonie. Zamiast bezowych blatów jest mięciutki biszkopt. Przyznam się, że jestem wielką fanką tortu dacquoise i uważam ten deser za wybitny ale to ciacho, muszę przyznać jest również rewelacyjne. Moja nowa miłość i to od pierwszego kęsa. Dwie warstwy mięciutkiego i puszystego biszkoptu i ten cudowny, aksamitny dakłasowy krem kajmakowo-orzechowo-daktylowy.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Białka ubić na pianę, dodawać po łyżce cukru. Po dodaniu całego ubijać jeszcze 2-3 min, piana ma być sztywna i stabilna. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem (po dodaniu proszku i octu żółtka się napuszą).
Dodać przesianą mąkę w dwóch partiach, wodę i olej, delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować.
Przełożyć do rantu lub blachy. Piec ok 30 min w temp 175 C. Biszkopt po upieczeniu jest bardzo mięciutki i puszysty.
Krem dacquoise Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem. Do ubitego kremu śmietanowego dodawać po łyżce kajmaku ubijać krótko do połączenia.
Odłożyć na bok 4 kopiaste duże łyżki kremu. Do pozostałego kremy wsypać lekko uprażone na patelni i posiekane orzechy i posiekane daktyle, wymieszać łyżką.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy skropić ponczem ( amaretto +sok pomarańczowy)
Oprószyć kakaem, wyłożyć krem z bakaliami. Przykryć drugim blatem, wyłożyć odłożony krem, schłodzić w lodówce.
Udekorowałam, pokruszonymi orzechami, daktylami, czekoladą i miętą.