Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Eton mess, czyli deser owocowy z bezami"
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 76
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 226
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 503
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 76
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 226
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 503
Składniki
PORCJE PRZYGOT.: ok. 40 min + ew. szykowanie bezy; CENA PORCJI: ok. 2,60 zł
<strong>Krok 1</strong>
Bezy pokrusz na kawałki i połowę wsyp do pucharków. Jeśli chcesz sama zrobić bezę, ubij białka na sztywno i po łyżce, ubijając dalej, dodawaj cukier z mąką i solą. Gdy piana jest sztywna i lśniąca, rozsmaruj ją na papierze do pieczenia.
<strong>Krok 2</strong>
Bezę (lub bezy) susz przez ok. 2-3 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (90-100oC – beza biała, 120oC – złotawa). Naszykuj owoce (przebierz, oczyść, jeśli chcesz, część zasyp cukrem, aby puściły sok.
<strong>Krok 3</strong>
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ew. wanilią lub esencją waniliową (ubijaj, aż śmietana będzie zostawała na końcówkach miksera i łatwo ją będzie formować, ale nie dłużej, by nie zrobiły się grudki).
<strong>Krok 4</strong>
Połowę śmietany wymieszaj z kakao lub czekoladą. Do pucharków na pokruszone bezy nałóż część owoców, białą śmietanę, na nią – czekoladową (lub odwrotnie) i znowu owoce. Posyp resztą bez. Udekoruj listkami mięty.
<strong>Z różnymi owocami</strong>
Deser Eton mess można przygotować z mnóstwem owoców lub... owocowych przetworów! „Bałagan” z bez i śmietany doskonale smakuje ze świeżymi brzoskwiniami, morelami, truskawkami.
Pyszny jest także z bananem, kiwi lub innymi egzotycznymi owocami – np. z ananasem, mango.
Poza sezonem na świeże owoce można przygotować go również z kawałkami owoców w syropie (gruszkami, brzoskwiniami) lub owocami suszonymi (jabłkami), bakaliami (rodzynkami, orzechami). Dla smakoszy słodkości ciekawym pomysłem może być dodanie np. konfitury (z malin, wiśni, truskawek) lub żurawiny.Źródło: Świat kobiety