Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Herbatniki z lukrem"
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 221
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 125
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 221
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 125
Składniki
Do dekoracji: 2 białka, 25 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, barwniki spożywcze, perełki cukiernicze lub cukier kryształ
Czekoladę podziel na pół. Jedną część roztop w gorącej kąpieli wodnej i ostudź, drugą część czekolady zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
Miękkie masło utrzyj z żółtkami, dodaj przestudzoną płynną czekoladę i wymieszaj. Następnie dosyp przesianą mąkę, budyń w proszku, cukier puder oraz wanilinowy, szczyptę sody. Wszystko wymieszaj. Pod koniec dołóż drobno posiekaną czekoladę. Zagnieć ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Foremkami wykrawaj z niego kwiatki i serduszka. Herbatniki porozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180° C około 10 minut.
Z białek, cukru oraz soku z cytryny utrzyj gładki, błyszczący lukier. Zabarw go barwnikami spożywczymi według upodobania. Przestudzone herbatniki polukruj i udekoruj kryształkami cukru lub perełkami cukierniczymi.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut, Porcja: 125 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie