Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłecznik cesarzowej Sisi"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3381
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3739
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 298
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 523
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3381
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3739
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 298
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 523
Składniki
Winne jabłka obrać, a po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w nieduże cząstki (można je – dla lepszego smaku i pięknego aromatu – oprószyć cynamonem).
Masło (margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Ucierając, kolejno wbijać do masy jajka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem.
Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć cząstki jabłek (kupkami), lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można je też serwować na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Czas przygotowania: Około 60 minutŹródło: Życie na gorąco