Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks rumowy w lukrowej polewie"
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 704
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5366
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8617
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17570
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 704
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5366
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8617
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17570
 
         
        Składniki
Orzechy laskowe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując. Dodaj cynamon i 3 łyżki rumu. Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut.
Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch udekoruj wg uznania, np. bitą śmietaną.
75 min Porcja: 240 kcalŹródło: Naj