Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks rumowy w lukrowej polewie"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Orzechy laskowe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując. Dodaj cynamon i 3 łyżki rumu. Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut.
Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch udekoruj wg uznania, np. bitą śmietaną.
75 min Porcja: 240 kcalŹródło: Naj