Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks rumowy w lukrowej polewie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14409
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1674
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16502
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6633
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14409
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1674
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16502
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6633
Składniki
Orzechy laskowe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując. Dodaj cynamon i 3 łyżki rumu. Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut.
Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch udekoruj wg uznania, np. bitą śmietaną.
75 min Porcja: 240 kcalŹródło: Naj