Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks rumowy w lukrowej polewie"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 194
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22433
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 220
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 194
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22433
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 220
Składniki
Orzechy laskowe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując. Dodaj cynamon i 3 łyżki rumu. Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut.
Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch udekoruj wg uznania, np. bitą śmietaną.
75 min Porcja: 240 kcalŹródło: Naj