Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336565
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2341
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336565
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2341
Składniki
Bakalie moczymy w rumie/brandy przynajmniej godzinę
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nadal ucierając wbijamy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy osączone i oprószone mąką bakalie ( zapobiegnie opadnięciu ich na dno), wlewamy rum w którym moczyliśmy bakalie. Dobrze mieszamy łyżką. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
Do podłużnej blaszki wykładamy ciasto i pieczemy około 55 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, ciasto smarujemy podgrzanym dżemem i posypujemy bakaliami.