Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 349
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7558
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 349
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7558
Składniki
Bakalie moczymy w rumie/brandy przynajmniej godzinę
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nadal ucierając wbijamy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy osączone i oprószone mąką bakalie ( zapobiegnie opadnięciu ich na dno), wlewamy rum w którym moczyliśmy bakalie. Dobrze mieszamy łyżką. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
Do podłużnej blaszki wykładamy ciasto i pieczemy około 55 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, ciasto smarujemy podgrzanym dżemem i posypujemy bakaliami.