Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22340
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13853
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43295
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22340
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13853
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43295
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Składniki
Bakalie moczymy w rumie/brandy przynajmniej godzinę
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nadal ucierając wbijamy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy osączone i oprószone mąką bakalie ( zapobiegnie opadnięciu ich na dno), wlewamy rum w którym moczyliśmy bakalie. Dobrze mieszamy łyżką. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
Do podłużnej blaszki wykładamy ciasto i pieczemy około 55 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, ciasto smarujemy podgrzanym dżemem i posypujemy bakaliami.