Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks z bakaliami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Składniki
Bakalie lekko skrop wodą i obsyp mąką (nie opadną na spód ciasta). Formę kekskówkę wyłóż papierem do pieczenia i go natłuść.
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i miksując, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę z proszkiem, wlej spirytus i wymieszaj. Wsyp bakalie. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem.
Przełóż ciasto do formy. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem. Keks jest bardziej smaczny i kolorowy, jeśli użyje się różnokolorowych bakalii. Warto go upiec z podwójnej ilości składników, ponieważ doskonale się przechowuje w lodówce lub zamrażarce.
Porcje: 10, przygot.: 80 min, cena: 1,20 zł, kalorie: 380.Źródło: Takie jest życie