Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks z wiórkami kokosowymi"
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13149
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13149
Składniki
Rabarbar oczyść, pokrój na 2-cm kawałki. Oprósz je łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Potem porcjami wsyp do masy maślanej. Dolej mleko. Dobrze utrzyj mikserem.
Ciasto wymieszaj z kawałkami rabarbaru. Podłużną foremkę do keksów, posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj.
Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studź 10 minut w foremce. Potem keks wyjmij, pozostaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj