Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki śliwkowe z orzechami"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8019
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 354
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3502
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 631
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8019
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 354
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3502
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 631
Składniki
Zagotuj mleko z cukrem i dodaj drobno posiekane orzechy. Gotuj przez chwilkę, wystudź. Wsyp okruszki biszkoptowe i dopraw krem orzechowy rumem.
Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, łyżką cukru i mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Pozostałą część cukru, przesianą mąkę, żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę gałki i soli oraz resztę letniego mleka i wyrośnięty zaczyn wymieszaj. Dodaj roztopioną margarynę.
Wyrób elastyczne, niezbyt gęste ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Lekko zagnieć je ponownie i odstaw jeszcze na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 25 części i uformuj kulki. Ułóż je na blachach i odstaw na 15 minut. Każdą kulkę spłaszcz, a krawędzie posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Kremem napełnij worek cukierniczy i wyciśnij po obwodzie kołacza. Pokrój śliwki w półksiężyce, rozłóż na kołaczach, a na środek wyciśnij krem. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Gotowe przenieś na metalową siatkę.Źródło: Na żywo