Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki śliwkowe z orzechami"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Zagotuj mleko z cukrem i dodaj drobno posiekane orzechy. Gotuj przez chwilkę, wystudź. Wsyp okruszki biszkoptowe i dopraw krem orzechowy rumem.
Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, łyżką cukru i mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Pozostałą część cukru, przesianą mąkę, żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę gałki i soli oraz resztę letniego mleka i wyrośnięty zaczyn wymieszaj. Dodaj roztopioną margarynę.
Wyrób elastyczne, niezbyt gęste ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Lekko zagnieć je ponownie i odstaw jeszcze na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 25 części i uformuj kulki. Ułóż je na blachach i odstaw na 15 minut. Każdą kulkę spłaszcz, a krawędzie posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Kremem napełnij worek cukierniczy i wyciśnij po obwodzie kołacza. Pokrój śliwki w półksiężyce, rozłóż na kołaczach, a na środek wyciśnij krem. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Gotowe przenieś na metalową siatkę.Źródło: Na żywo