Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koperty ze śliwkami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Biały ser zmiel w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Dodaj zimne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę.
Z tak przygotowanych składników energicznie zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
W tym czasie przygotuj śliwki do ciasta: przebierz je, opłucz pod bieżącą wodą, usuń ogonki. Owoce pozostaw na sicie do ocieknięcia, a potem lekko natnij (nie przecinaj) i wydryluj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty o boku 8 centymetrów. Na każdym kwadracie ułóż śliwkę. Wcześniej, w miejsca po pestkach, powkładaj kostki cukru. Zlepiaj trójkątne pierożki.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, rozłóż pierożki ze śliwkami. Piecz 20-30 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem i ozdób ziołami.
Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,90 zł