Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koperty ze śliwkami"
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 338
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 20
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 475
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1250
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 338
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 20
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 475
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1250
Składniki
Biały ser zmiel w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Dodaj zimne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę.
Z tak przygotowanych składników energicznie zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
W tym czasie przygotuj śliwki do ciasta: przebierz je, opłucz pod bieżącą wodą, usuń ogonki. Owoce pozostaw na sicie do ocieknięcia, a potem lekko natnij (nie przecinaj) i wydryluj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty o boku 8 centymetrów. Na każdym kwadracie ułóż śliwkę. Wcześniej, w miejsca po pestkach, powkładaj kostki cukru. Zlepiaj trójkątne pierożki.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, rozłóż pierożki ze śliwkami. Piecz 20-30 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem i ozdób ziołami.
Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,90 zł