Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z jabłkami Kruche z nutą pomarańczy"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 133
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1834
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14507
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19577
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 133
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1834
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14507
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19577
Składniki
Obrane jabłka i obrane pomarańcze kroimy w kostkę. Pomarańcze miksujemy, dodajemy do jabłek. Smażymy 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę pomarańczową. Mieszamy i studzimy.
Wszystkie ciasta zagniatamy w misce na jednolitą masę. Przenosimy na stolnicę, formujemy wałek, z którego odcinamy jedną czwartą. Obydwie części wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 28 x 20 cm ścieramy na tarce większą część ciasta. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180oC. Studzimy.
Zimne białka ubijamy, dodając po łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wsypujemy cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksujemy na wolnych obrotach.
Na podpieczony spód wykładamy zimne jabłka i pianę, na którą ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180oC.Źródło: Rewia