Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i gruszkami"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10565
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336871
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4622
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424506
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10565
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336871
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4622
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424506
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Zagotuj mleko z cukrem. Dodaj mak, dłuższą chwilę gotuj razem, następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gruszki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. Zupełnie ostudzoną masę makową połącz z pokruszonymi biszkoptami oraz sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, włóż go do tortownicy o średnicy około 26 cm, uformuj wysoką krawędź. Rozsmaruj na cieście krem makowy i poukładaj na nim plasterki gruszek.
Ciasto możesz udekorować kawałkami ciasta w kształcie gruszek. Piecz placek w temperaturze 160°C około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia.
100 minut Porcja: 355 kilokalorii
W kruchym cieście z owocami unikniesz zakalca, jeżeli przed ułożeniem owoców posmarujesz spód ubitym białkiem jaja.Źródło: Świat i Ludzie