Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łąka z kurczaczkami to Wielkanocne ciasto szpinakowe przełożone kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami owoców - banana i brzoskwiń. Udekorowane żółtymi jajeczkami czekoladowymi, motylkami cukrowymi i połówkami brzoskwiń imitującymi kurczaczki.
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 275
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 275
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 155
Składniki
Biszkopt szpinakowy Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników.. Przelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na dnie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie z biszkoptu (tak na około 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do foremki.
Poncz: wodę, cukier i sok z cytryny łączymy ze sobą i tak otrzymanym ponczem nasączamy dolny blat biszkoptu w foremce.
Krem śmietankowy. Brzoskwinie z puszki odcedzamy. Odkładamy 5 połówek do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki. Banana kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Wlewamy wystudzona żelatynę i miksujemy krótko. Do kremu dodajemy pokrojone banany, oraz brzoskwinie. Mieszamy i wykładamy krem na nasączony biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu. Posypujemy pokruszonym biszkoptem szpinakowym.
Dekoracja. Na górę ciasta układamy 5 połówek brzoskwiń imitujących kurczaczki (patrz film), jajeczka czekoladowe i motylki cukrowe. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.