Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lebkuchen to niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. To taki rodzaj pierniczków. W tym roku w moim domu zawisły na choince.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 542
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1936
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 142
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 542
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1936
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 142
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Składniki
Margarynę przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały( możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka( bardzo ciepłą, lecz nie gorącą). Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się zgęstnieje.
Gdy ciasto będzie zimne odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy( najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei). Ciasteczka pieczemy przez około 7- 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2- 3 minutki. Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki. Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.