Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lebkuchen to niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. To taki rodzaj pierniczków. W tym roku w moim domu zawisły na choince.
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2096
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 45
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków to sycące i aromatyczne danie, idealne na...
Odsłon: 374
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2096
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 45
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków to sycące i aromatyczne danie, idealne na...
Odsłon: 374
Składniki
Margarynę przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały( możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka( bardzo ciepłą, lecz nie gorącą). Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się zgęstnieje.
Gdy ciasto będzie zimne odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy( najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei). Ciasteczka pieczemy przez około 7- 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2- 3 minutki. Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki. Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.