Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowców nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zawsze przygotowuję ich kilka i zamrażam. Po odmrożeniu smakują jak świeże.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1014
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1374
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 654
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1014
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1374
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 654
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Składniki
Mąkę pszenną( ja używam Szymanowskiej)przesiewamy do ogrzanej wcześniej miski. Drożdże( kupuję te na wagę) wkruszamy do miski, następnie dodajemy łyżkę cukru kryształu i lekko ciepłe mleko( ja dodaję zawsze 3,2%). Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto po wyrobieniu będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę( ciepłą, ale nie gorącą). Dalej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrabiamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia.
Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.