Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marcepanowa szarlotka to nic innego, tylko domowe ciasto kruche z musem jabłkowym wzbogacone o kawałki marcepanu. Moim zdaniem połączenie marcepanu i jabłek to sprawdzony sposób na udane świąteczne ciasto. Samki się ze sobą łączą, uzupełniają., Wypiek polubią zarówno fani tradycyjnych szarlotek , jak i miłośnicy marcepanu.
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną połowę wałkujemy. Wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Mus jabłkowy: Marcepan kroimy na małe kwadraty. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z wodą. Lekko zaczynamy dusić. Dodajemy cukier i cynamon. Dalej dusimy. Do lekko uduszonych jabłek dodajemy marcepan. Dalej dusimy. Po około 20-30 minutach do uduszonych jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Studzę. Zimny mus jabłkowy wykładam na ciasto. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdki itp. Dekoruje wierzch ciasta. Piekę około godziny w 180 stopniach. Studzę.
Zapraszam do mojego bloga !