Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mieszki z wiśniami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1292
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4091
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1039
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1292
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4091
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1039
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na deseczce (jeśli jest mrożone, pozostaw je, by rozmarzło). Konfiturę wiśniową wymieszaj z mielonymi migdałami, likierem i sokiem z cytryny.
Płaty ciasta kolejno przekładaj na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je rozwałkuj. Każdy potnij na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż po porcji wiśniowego nadzienia. Brzegi ciasta unieś do góry, mocno zlep ponad nadzieniem i skręć, formując mieszki.
Ciastka ustaw w sporych odstępach na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzchy mieszków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Ozdób listkami melisy lub mięty.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj