Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mieszki z wiśniami"
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 304
Pychota. Polecam.
Odsłon: 165
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27609
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 764
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 304
Pychota. Polecam.
Odsłon: 165
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27609
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 764
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na deseczce (jeśli jest mrożone, pozostaw je, by rozmarzło). Konfiturę wiśniową wymieszaj z mielonymi migdałami, likierem i sokiem z cytryny.
Płaty ciasta kolejno przekładaj na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je rozwałkuj. Każdy potnij na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż po porcji wiśniowego nadzienia. Brzegi ciasta unieś do góry, mocno zlep ponad nadzieniem i skręć, formując mieszki.
Ciastka ustaw w sporych odstępach na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzchy mieszków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Ozdób listkami melisy lub mięty.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj