Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mieszki z wiśniami"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457553
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1403
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2228
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457553
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1403
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2228
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na deseczce (jeśli jest mrożone, pozostaw je, by rozmarzło). Konfiturę wiśniową wymieszaj z mielonymi migdałami, likierem i sokiem z cytryny.
Płaty ciasta kolejno przekładaj na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je rozwałkuj. Każdy potnij na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż po porcji wiśniowego nadzienia. Brzegi ciasta unieś do góry, mocno zlep ponad nadzieniem i skręć, formując mieszki.
Ciastka ustaw w sporych odstępach na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzchy mieszków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Ozdób listkami melisy lub mięty.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj