Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mieszki z wiśniami"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1020
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1020
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na deseczce (jeśli jest mrożone, pozostaw je, by rozmarzło). Konfiturę wiśniową wymieszaj z mielonymi migdałami, likierem i sokiem z cytryny.
Płaty ciasta kolejno przekładaj na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je rozwałkuj. Każdy potnij na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż po porcji wiśniowego nadzienia. Brzegi ciasta unieś do góry, mocno zlep ponad nadzieniem i skręć, formując mieszki.
Ciastka ustaw w sporych odstępach na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzchy mieszków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Ozdób listkami melisy lub mięty.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj