Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minitorcik z gruszką i makiem"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3912
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19859
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2991
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4162
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3912
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19859
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2991
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4162
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj cukier, miękkie masło w kawałkach, jajko i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Przygotuj krem. Wsyp do garnka cukier i mieszając rozpuść go, aby powstał jasny karmel. Dolej śmietankę wymieszaną z miodem i gotuj przez 10 minut. Dodaj zmielony mak, dopraw rumem i odstaw, aby masa wystygła. Gruszki obierz, wyjmij gniazda i pokrój w plastry.
Okrągłą formę z wyższymi krawędziami (o średnicy ok. 20 cm) wysmaruj po obwodzie masłem. Dno wyłóż papierem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i wykrój dwa koła o średnicy formy. Jeden płat połóż na spód formy. Resztę ciasta rozwałkuj. Pokrój je w paski o szerokości ok. 6 cm i utwórz z nich krawędź.
Rozsmaruj na cieście połowę kremu. Kawałki gruszek ułóż w wachlarz, znów wyłóż i rozsmaruj warstwę kremu. Przykryj drugim plackiem.
Wierzch ciasta posmaruj ubitym jajkiem i posyp resztą maku. Piecz ciasto w temperaturze 170° C przez 45 minut. Udekoruj zielonym listkiem i gruszką. Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 580 kcal.Źródło: Na żywo