Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minitorcik z gruszką i makiem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114932
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2953
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1255
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114932
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2953
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1255
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj cukier, miękkie masło w kawałkach, jajko i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Przygotuj krem. Wsyp do garnka cukier i mieszając rozpuść go, aby powstał jasny karmel. Dolej śmietankę wymieszaną z miodem i gotuj przez 10 minut. Dodaj zmielony mak, dopraw rumem i odstaw, aby masa wystygła. Gruszki obierz, wyjmij gniazda i pokrój w plastry.
Okrągłą formę z wyższymi krawędziami (o średnicy ok. 20 cm) wysmaruj po obwodzie masłem. Dno wyłóż papierem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i wykrój dwa koła o średnicy formy. Jeden płat połóż na spód formy. Resztę ciasta rozwałkuj. Pokrój je w paski o szerokości ok. 6 cm i utwórz z nich krawędź.
Rozsmaruj na cieście połowę kremu. Kawałki gruszek ułóż w wachlarz, znów wyłóż i rozsmaruj warstwę kremu. Przykryj drugim plackiem.
Wierzch ciasta posmaruj ubitym jajkiem i posyp resztą maku. Piecz ciasto w temperaturze 170° C przez 45 minut. Udekoruj zielonym listkiem i gruszką. Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 580 kcal.Źródło: Na żywo