Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owoce zapiekane pod bezą"
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 20
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20359
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 358
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 20
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20359
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 358
Składniki
Owoce w zależności od gatunku oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Wszystkie owoce wymieszaj z 5 łyżkami cukru i skrop alkoholem. Równomiernie rozłóż je na spodzie żaroodpornej formy. Białka ubij na sztywną pianę z octem winnym (ew. z sokiem wyciśniętym z cytryny).
Do sztywnej piany dosypuj porcjami pozostały cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijaj, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się błyszcząca.
Bezę wyłóż na owoce, formując trzy rozety. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC. Piecz około 50 minut.
75 min; Porcja: 320 kcal; Cena porcji: 2,75 zł.Źródło: Naj