Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owoce zapiekane pod bezą"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1492
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1699
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1492
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1699
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Składniki
Owoce w zależności od gatunku oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Wszystkie owoce wymieszaj z 5 łyżkami cukru i skrop alkoholem. Równomiernie rozłóż je na spodzie żaroodpornej formy. Białka ubij na sztywną pianę z octem winnym (ew. z sokiem wyciśniętym z cytryny).
Do sztywnej piany dosypuj porcjami pozostały cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijaj, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się błyszcząca.
Bezę wyłóż na owoce, formując trzy rozety. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC. Piecz około 50 minut.
75 min; Porcja: 320 kcal; Cena porcji: 2,75 zł.Źródło: Naj