Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik biszkoptowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13365
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1522
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14705
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6063
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13365
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1522
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14705
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6063
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier i dodając po żółtku.
Następnie stopniowo dosypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i kakao. Delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy. Piecz ok. 35 minut w temp. 175° C.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.
Do miski włóż serek mascarpone, dodaj cukier oraz cynamon. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pierwszy blat posmaruj powidłami oraz kremem cynamonowym. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz. W rondelku zagotuj śmietankę.
Dodaj pokruszoną ciemną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. W drugim naczyniu, w kąpieli wodnej, rozpuść białą czekoladę. Wierzch ciasta polej ciemną czekoladą.
Białą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na ciemną polewę, robiąc paski. Przeciągnij po nich wykałaczką, by zrobić ozdobny wzorek.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie