Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik biszkoptowy"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 146
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1079
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 146
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1079
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier i dodając po żółtku.
Następnie stopniowo dosypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i kakao. Delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy. Piecz ok. 35 minut w temp. 175° C.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.
Do miski włóż serek mascarpone, dodaj cukier oraz cynamon. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pierwszy blat posmaruj powidłami oraz kremem cynamonowym. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz. W rondelku zagotuj śmietankę.
Dodaj pokruszoną ciemną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. W drugim naczyniu, w kąpieli wodnej, rozpuść białą czekoladę. Wierzch ciasta polej ciemną czekoladą.
Białą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na ciemną polewę, robiąc paski. Przeciągnij po nich wykałaczką, by zrobić ozdobny wzorek.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie