Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik mojej prababci - sama początkowo nie wierzyłam że coś surowego nie zepsuje się przez dwa tygodnie
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24966
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24966
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Składniki
Masło +miód+ cukier rozpuścić razem. Ostudzić. Następnie dodać mąkę , jajka, przyprawę do piernika. Sodę rozpuścić w mleku i również dodać. Wszystko dobrze wymieszać, szczelnie przykryć i zostawić w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie ( mozna trochę krócej) Po upływie tego czasu - ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować . Każdy placek podziurkować widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczniu jeden placeki pokropić mocną czarną kawą. Jeden przełożyć dobrą marmoladą (można do niej dodać rum) , drugi masą czekoladową : 20 dkg czekolady, 22 dkg masła, 4 żółtka - utrzeć. Piernik oblukrować polewą czekoladową.