Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10471
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3095
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2205
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 857
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10471
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3095
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2205
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 857
Składniki
Zarumienic 2 lyzki cukru, zalac piwem, dodac miod i zagotowac. Dodac przyprawy i ostudzic do 20*C (temperatura pokojowa)
Utrzec maslo, dodac zoltka utarte z cukrem, mase miodowa, polowe maki, proszek do pieczenia i wymieszac.
Dodac reszte maki, posiekane orzechy i ubita piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszconej i wysypanej maka formy na keks.
Piec godzine w temperaturze 190*C
Smacznego