Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19330
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1725
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19330
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1725
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Składniki
Zarumienic 2 lyzki cukru, zalac piwem, dodac miod i zagotowac. Dodac przyprawy i ostudzic do 20*C (temperatura pokojowa)
Utrzec maslo, dodac zoltka utarte z cukrem, mase miodowa, polowe maki, proszek do pieczenia i wymieszac.
Dodac reszte maki, posiekane orzechy i ubita piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszconej i wysypanej maka formy na keks.
Piec godzine w temperaturze 190*C
Smacznego