Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 404
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3942
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3841
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 404
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3942
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3841
Składniki
Zarumienic 2 lyzki cukru, zalac piwem, dodac miod i zagotowac. Dodac przyprawy i ostudzic do 20*C (temperatura pokojowa)
Utrzec maslo, dodac zoltka utarte z cukrem, mase miodowa, polowe maki, proszek do pieczenia i wymieszac.
Dodac reszte maki, posiekane orzechy i ubita piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszconej i wysypanej maka formy na keks.
Piec godzine w temperaturze 190*C
Smacznego