Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5788
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 95
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 89
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1673
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 101
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5788
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 95
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 89
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1673
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 101
Składniki
Zarumienic 2 lyzki cukru, zalac piwem, dodac miod i zagotowac. Dodac przyprawy i ostudzic do 20*C (temperatura pokojowa)
Utrzec maslo, dodac zoltka utarte z cukrem, mase miodowa, polowe maki, proszek do pieczenia i wymieszac.
Dodac reszte maki, posiekane orzechy i ubita piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszconej i wysypanej maka formy na keks.
Piec godzine w temperaturze 190*C
Smacznego