Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek korzenny na miodzie"
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 55
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 101
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1518
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 423
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 55
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 101
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1518
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 423
Składniki
Miód lipowy (ewentualnie można go zastąpić miodem akacjowym) i gryczany stopić z masłem. Przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z pokruszonym karmelem.
Połączyć ze stopionym miodem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dobrze wymieszać.
Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-35 minut. Wystudzić.
Białą polewę czekoladową stopić wraz z masłem kokosowym (można je kupić w niektórych sklepach z ekologiczną żywnością lub poszukać w sklepach internetowych).
Posmarować nią wierzch wystudzonego placka. Udekorować kandyzowanymi wisienkami i pistacjami. Gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
Przełożyć do szprycy cukierniczej z niewielkim otworkiem. Wyciskając cienkie paseczki, rysować na wierzchu ciasta gwiazdki, choinki itp.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco