Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładany torcik marmurkowy"
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8110
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2761
Polecam.
Odsłon: 1340
Polecam.
Odsłon: 399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8110
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2761
Polecam.
Odsłon: 1340
Polecam.
Odsłon: 399
Składniki
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 25 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Wlać 3 łyżki mleka. Wymieszać 40 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać pozostałe mleko oraz wydrążony rdzeń wanilii. Wymieszać. Ugotowane buraki wystudzić, obrać i zmiksować na gładki mus. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i z czerwonym barwnikiem spożywczym. Dodać do drugiej połowy ciasta i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nakładać naprzemiennie porcje ciasta jasnego (z wanilią) i czerwonego. Delikatnie przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Upieczone ciasto studzić 3 godziny w tortownicy.
Białka i 10 dag cukru ubić na bezę. Wystudzone ciasto rozkroić na 3 placki. Dolny placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem, posmarować dżemem i nakryć ostatnim plackiem.
Wierzch i boki tortu posmarować bezą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec ok. 5 minut, aż beza ładnie się zarumieni.Źródło: Życie na gorąco