Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
W garnku zagotować wodę z Palmą i solą,zestawić z ognia i wsypać mąkę,drewnianą łyżką dokładnie ją rozetrzeć i ponownie postawić garnczek na ogień ,podgrzewać cały czas mieszając do momentu,aż ciasto zrobi się lśniące.Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie w połowie mleka rozprowadzić obie mąki lub m.pszenna+ budyń,resztę mleka zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać rozprowadzone mąki i zagotować.Ostudzić pod przykrywką.
Teraz ucieramy ciasto wbijając kolejno po 1 jajku(ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).Włączyć piekarnik na 200 st.C i w czasie,gdy będzie się nagrzewał na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez szprycę (końcówka z gwiazdką) formujemy ptysie wielkości jaja.Robić większe odległości,bo one rosną.Piec około 25-30 minut.Muszą być dobrze wysuszone,bo inaczej opadą.Ja otwieram zawsze na chwilkę piekarnik po około 15 minutach.
Utrzeć Palmę dodając po łyżce ugotowaną masę.
Upieczone ptysie przekroić w poprzek i nadziewać masą.Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Takie ptysie można też podawać z bitą śmietaną lub masą pieczarkową jako przekąskę. Smacznego!!!