Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada jagodowa"
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4550
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 271
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4550
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 271
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, by piana nie osiadła.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na papier wylej ciasto, wyrównaj łyżką. Piecz 8-10 minut w temp. 180° C.
W tym czasie przygotuj lnianą ściereczkę. Rozłóż ją na płaskiej powierzchni i posyp cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczony biszkopt połóż na niej tak, aby strona z papierem do pieczenia była na górze. Zdejmij delikatnie papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę połącz ze śmietan-fiksem i ubijaj na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Następnie do ubitej śmietanki dodaj 30 dag umytych i osuszonych jagód i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj.
Roladę odwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną z owocami. Następnie zwiń je w taki sposób, jak poprzednio (wzdłuż dłuższego boku). Wierzch ciasta udekoruj bitą śmietaną, jagodami oraz świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 300 kilokalorii
Kupione, nieumyte jagody w lodówce zachowają świeżość nawet kilka dni. Ale koniecznie umyj je przed spożyciem.Źródło: Świat i Ludzie