Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada jagodowa"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3604
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3604
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, by piana nie osiadła.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na papier wylej ciasto, wyrównaj łyżką. Piecz 8-10 minut w temp. 180° C.
W tym czasie przygotuj lnianą ściereczkę. Rozłóż ją na płaskiej powierzchni i posyp cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczony biszkopt połóż na niej tak, aby strona z papierem do pieczenia była na górze. Zdejmij delikatnie papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę połącz ze śmietan-fiksem i ubijaj na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Następnie do ubitej śmietanki dodaj 30 dag umytych i osuszonych jagód i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj.
Roladę odwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną z owocami. Następnie zwiń je w taki sposób, jak poprzednio (wzdłuż dłuższego boku). Wierzch ciasta udekoruj bitą śmietaną, jagodami oraz świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 300 kilokalorii
Kupione, nieumyte jagody w lodówce zachowają świeżość nawet kilka dni. Ale koniecznie umyj je przed spożyciem.Źródło: Świat i Ludzie