Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada orzechowa"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec ok. 15 minut w temp. 220oC. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę.
Przygotować krem. Pięć żółtek ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Zagotować na parze, aż masa stanie się gęsta. Zdjąć i odłożyć do ostudzenia.
Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć.
<strong>Superrada</strong>
Część kremu warto odłożyć, by posmarować nim roladę z zewnątrz. Przed podaniem ciasto ozdobić siekanymi orzechami oraz plasterkami bananów i gorzką czekoladą.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium