Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada orzechowa"
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 36
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 36
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec ok. 15 minut w temp. 220oC. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę.
Przygotować krem. Pięć żółtek ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Zagotować na parze, aż masa stanie się gęsta. Zdjąć i odłożyć do ostudzenia.
Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć.
<strong>Superrada</strong>
Część kremu warto odłożyć, by posmarować nim roladę z zewnątrz. Przed podaniem ciasto ozdobić siekanymi orzechami oraz plasterkami bananów i gorzką czekoladą.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium