Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada twarogowo-rabarbarowa z wanilią"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18675
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 347
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18675
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 347
Składniki
Jajka utrzeć z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką ciasno zwinąć. Odłożyć do wystudzenia.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym sokiem. Wlać do rabarbaru, mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na maleńkim płomieniu.
Twaróg (tłusty lub półtłusty) utrzeć z resztą cukru i rdzeniem wydrążonym z laski wanilii. Delikatnie połączyć z żelatyną. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową. Biszkopt rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, pośrodku ułożyć pasek z masy rabarbarowej. Ciasto zrolować, włożyć do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco