Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik cytrynowy? - w godzinę"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1354
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C.
Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki.
Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
60 minut Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie